Провеждането на среща на върха ЕС-Турция в София до края

...
 Провеждането на среща на върха ЕС-Турция в София до края
Коментари Харесай

Спешна среща на върха ЕС-Турция в София до дни

 

Провеждането на среща на върха ЕС-Турция в София до края на седмицата, отдадена на бежанската рецесия от последните дни и обстановката в Сирия ще предложи българският министър председател Бойко Борисов на турския президент Реджеп Ердоган, заяви в. „ 24 часа “. В края на предходната седмица Борисов показа, че приготвя „ нещо огромно “, което да даде трайно решение на казуса с мигрантите откакто турският президент Ердоган разгласи, че повече няма да пречи на бежанците на територията на страната по пътя им към Европа.

Всички европейски водачи са приели да вземат участие в обща среща с Ердоган. Сред тях ще бъде и канцлерът на Германия, Ангела Меркел, както и министър председателят на Хърватия Андрей Пленкович, който сега ръководи Европейски Съюз. Една от задачите на срещата в София ще е и диалог сред Ердоган и Мицотакис, който да тушира напрежението сред Гърция и Турция от последните години.

Борисов отива довечера на неофициална вечеря в резиденцията на Ердоган в двореца " Аксарай " в Анкара. Той към този момент е провел предварителни диалози с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Европейски Съюз Шарл Мишел, редица европейски министър председатели измежду които Кириакос Мицотакис и австрийският Себастиян Курц. За през днешния ден има плануван насрочен телефонен диалог и с президента на Франция Еманюел Макрон.

За тази седмица е планувана и среща на Ердоган с съветския президент Путин. Идеята за срещата ЕС-Турция в София е тя да се случи преди този момент, разяснява в. „ 24 часа “, като цитира лични дипломтически източници.

В рамките на две години това е втори подобен формат. Борисов провежда през 2018 година първата такава среща сред турския президент Реджеп Ердоган и тогавашните шефове на Европейска комисия и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск във Варна. Там още веднъж съществена тематика бяха бежанците, спазването на съглашението ЕС-Турция и опазването на човешките права в южната съседка на България.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР